Офіційний сайт Запорізької районної ради

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

Децентралізація – процес незворотній і стрімкий

  У середу, 20 квітня, у Долинському відбулися збори за участю активу територій, депутатів, сільських голів та мешканців Долинської та Розумівської сільрад з питання децентралізації. На зустріч прибули представники області – начальник управління містобудування та архітектури ОДА О.М.Билим, юрисконсульт Офісу реформ у Запорізькій області М.І.Трипольська, депутат облради Р.О.Кузьменко, а також голова районної ради А.М.Шевчишин, перший заступник голови РДА А.Г.Васюк, заступник голови районної ради С.І.Бурма, районні депутати Г.Г.Федорченко, М.Л.Луц, С.Л.Петренко та інші. Головою зборів обрали С.І.Бубелу.
  Першим виступив Долинський сільський голова Б.М.Федчук. Він сформулював мету цих зборів і перспективи розвитку після об’єднання Долинської та Розумівської сільрад в Об’єднану територіальну громаду (ОТГ). Навів докази спроможності спільного бюджету та інших критеріїв до об’єднання: населення (Розумівська і Долинська ради) – понад 5 тис. 600 осіб, а також 626 дітей шкільного віку та 303 дошкільнят. Справа у тому, що свого часу Розумівська, Долинська та Мар’ївська ради мали паралельний план об’єднання, відміннний від Перспективного плану району, і для отримання висновку кілька разів подавали документи на область, але отримали аргументовану юридичну відмову. Нині об’єднання бачиться в іншій конфігурації: Розумівська та Долинська території.
  Учасники зборів були налаштовані рішуче, гаряче виступали Т.Т.Капраль, Т.В.Москаленко, В.П.Білик, С.О.Рибак й інші за створення Долинської ОТГ. Люди ставили багато питань: за якими критеріями визначається центр ОТГ? Що буде із закладами соцсфери, із землями за межами населених пунктів? Як розподілятиметься бюджет ОТГ?
Начальник управління містобудування та архітектури ОДА О.М.Билим, зокрема, зазначив, що децентралізація нині є генеральною лінією в країні і співпадає з напрямком на євроінтерграцію. Тож без цієї реформи Україна не зможе стати успішною державою. Перший етап – розробка Перспективних планів та їх затвердження Кабміном – вже відбувся. Пояснив, що законодавство не забороняє внесення змін до Перспективного плану, але процедура досить складна…
  Загалом, об’єднання громад можливе, по-перше, за Перспективним планом або відповідно до ЗУ «Про добровільне об’єднання територіальних громад». У разі об’єднання ОТГ отримає від держави: 60% податку з доходів фізичних осіб, базову, медичну, освітню субвенції та додаткові цільові кошти на розвиток – від 6 до 9 млн.грн. У випадку, якщо сільська рада не захоче ні з ким об’єднуватися і залишиться самостійною, вона не отримає від держави жодної субвенції та преференції.
Відповідно до затвердженої Кабміном методики формування спроможних територіальних громад, при об’єднанні слід врахувати такі важливі критерії: фінансову спроможність ОТГ; кількість жителів у її складі – не менше 5 тис. осіб; 250 дітей шкільного віку. І якщо це об’єднання не буде шкодити інтересам суміжних громад та району в цілому.
- Наразі ми звертаємося в усіх районах до керівників Робочих груп з дентралізації– активізувати і прискорити роботу; ініціювати пропозиції щодо внесення змін до Перспективного плану, знайти компромісний варіант, який задовольнить усіх учасників процесу. Щодо вашої ініціативи: проведіть засідання Робочої групи, подайте протокол зі змінами до Перспективного плану і ваше рішення буде винесено на сесію обласної ради, - наголосив Олександр Билим.
Перший заступник голови РДА А.Г.Васюк:
- Районна робоча група зробила розрахунки і відповідно до них змоделювала, які об’єднання найбільш оптимальні у плані спроможності та відповідно до Методики. Були враховані інтереси району та кожної сільської ради зокрема, всі доходи і видатки на нині діючу мережу соціальної сфери району. Перспективний план визначає: як найкраще об’єднатися, щоб забезпечити належний рівень надання послуг громадянам у сфері освіти, культури, охорони здоров’я, соціального захисту, житлово-комунального господарства. Повірте, якби робоча група десь схибила, Перспективний план не був би затверджений Кабміном.
  Ви можете йти своїм шляхом, відповідно до критеріїв добровільного об’єднання громад, створити свою робочу групу, але добре прорахуйте, чи будете спроможні утримувати 3 школи, два дитсадки, 7 клубів, 4 ФАПи і 2 медамбулаторії?
Як член Робочої групи, я підтримую об’єднання громад, розроблене і затверджене відповідно до Перспективного плану, де враховано інтереси району та усіх сільських рад.
Депутат обласної ради Р.О.Кузьменко позитивно висловився щодо ініціативи об’єднання Долинської та Розумівської рад в ОТГ і пообіцяв свою депутатську підтримку.
Голова районної ради А.М.Шевчишин та заступник голови районної ради С.І.Бурма висловили позицію районної ради, а саме: ми будемо підтримувати рішення ваших громад, якщо це буде ефективно і економічно обгрунтовано.
Своє схвалення рішення жителів Долинської і Розумівської сільрад висловили також депутати районної ради Г.Г.Федорченко та М.Л.Луц.
 Як констатувала представник Офісу реформ М.І.Трипольська, Перспективний план і ваше об’єднання – це два паралельних процеси. Якщо дві території вирішили об’єднатися, то вам не потрібна районна влада. Офіс реформ допоможе вам правильно оформити документацію. Звичайно Кабмін братиме до уваги чисельність населення, наявність інфраструктури, фінансову спроможність. Незалежно від процесу децентралізації в країні йде реформування медичної і освітньої сфери, буде проведена їх оптимізація. На первинному рівні залишатимуться лише ФАПи і амбулаторії, ними керуватиме громада. Вже інший рівень – центральні районні лікарні, госпітальні округи. Буде сформуваний єдиний медичний постір, і кожен громадянин зможе звернутися до будь-якого медичного закладу по допомогу.
- Реформа децентралізації – процес незворотній, і якщо нині громади не об’єднаються добровільно, то в 2017 році це буде зроблено примусово. Головне нині – це компроміс і співпраця, Офіс реформ готовий підтримати вас і надати методичну допомогу, - наголосила посадовець.
За результатами зборів у Долинському було прийнято рішення щодо винесення на обговорення населення питання про об’єднання Долинської та Розумівської рад в Об’єднану територіальну громаду.
Аналогічні збори сьогодні відбудуться у Розумівці, а в понеділок – у Біленькому.



П'ятниця, 22 Квітня 2016 09:06 | Переглядів: 967