Офіційний сайт Запорізької районної ради

Розділи

Календар

« Березень 2024 »
Пн   4 11 18 25
Вт   5 12 19 26
Ср   6 13 20 27
Чт   7 14 21 28
Пт 1 8 15 22 29
Сб 2 9 16 23 30
Нд 3 10 17 24 31

Пошук

Новини

Відбулось громадське обговорення

 05.04.2016 року у приміщенні Біленьківської сільської ради відбулось громадське обговорення щодо діяльності Біленьківської лікарні. Були присутні представники влади , а саме голова районної ради Шевчишин Анатолій Миколайович, заступник голови ради Бурма Сергій Ігорович, перший заступник голови районної державної адміністрації Васюк Анатолій Григорович та представники громадськості.
Керівництво районної ради Шевчишин А.М. та Бурма С.І. завірили білян, що у 2016 році з районного бюджету вже виділено фінансування для забезпечення діяльності Біленьківської лікарні, а саме 30 ліжок терапевтичного та 20 ліжок неврологічного відділень. Сьогодні в державі постійно відбуваються зміни. Не минуть реформи і галузь охорони здоров’я, а це значить, що через рік ми можемо опинитися в ситуації, коли держава припинить фінансування цих ліжок, оскільки будуть створені громади, а районна рада не матиме можливості їх фінансування, тому ми вже сьогодні, повинні думати про майбутнє цих будівель, а саме, як можна задіяти вільні кошти - запропонувати орендарям відкрити діагностичні, лікувальні кабінети вузьких спеціалістів ,тощо. Однією з пропозицій є створення хоспису, що додаткового створить робочі місця для білян, або створення геріатричного центру.
Головний лікар Запорізької центральної районної лікарні Гудим Т.В. зазначила, що вторинна медична допомога як була так і буде, зміняться лише умови фінансування. Згідно нормативів, кількість ліжко-місць в ЦРЛ повинно бути зменшено на 64 ліжок, на сьогодні зменшено на 25 ліжок. В результаті чого, утримання цих ліжок було профінансовано з районного бюджету замість обласного та державного. Якщо ці ліжка не скорочувати, фінансування на їх утримання і в подальшому повинно буде здійснюватися з районного бюджету, але ми розуміємо, що в районі таких коштів не має. На сьогодні утримання ліжок коштовне, адже витрати на 1 мешканця становлять 523 грн. Запорізька ЦРЛ намагається вийти із тієї ситуації, що склалася на сьогодні з Біленьківською лікарнею. Лікар – невропатолог виїздить до с. Біленьке 2 рази на тиждень. Об’єднали 2 пости та працівникам, що працювали в неврологічному відділенні в с. Біленьке, надали робочі місця. Ми всі чітко розуміємо, що якщо Обласна РДА візьме на свій бюджет фінансування медичних закладів нашого району, то скорочення стаціонарних ліжок буде однозначно. Нам треба зрозуміти чи потрібні вашій лікарні стаціонарні ліжка неврологічного відділення і не намагаємося закрити лікарню взагалі. Але є певні норми, яких ми повинні дотримуватися, адже це все ж таки ліжка денного стаціонару. Щоб Ви розуміли, утримання вашої лікарні на рік становить 4 264 000 грн., з них 2 900 000 грн. – заробітна плата працівників, 60 000 грн. – харчування, 10 000 грн. – придбання медикаментів, 40 000 грн. – плата за електроенергію, 475 000 грн. – плата за природний газ.
Відмітив Васюк А.Г. на сьогодні є Постанова Кабінету Міністрів України від 25.11.2015 року № 1024 «Про затвердження нормативу забезпечення стаціонарними ліжками у розрахунку на 10 000 населення». В рамках цієї постанови фактично 305 ліжок в обласній лікарні також повинні скоротитися. Щоб їх зберегти, пропорційно з нашої районної лікарні зрізали 64 ліжка, по лікарням м. Запоріжжя – 1 500 ліжок. Також до нас надійшов лист з області із вказівкою прибрати із Запорізької ЦРЛ 20 ліжок дитячого відділення. Ми розуміємо, що цього робити не можна. Розглянули,я к варіант урологічне відділення – теж не можливо, бо і лікують і оперують. Але питання ж відкрито. Щоб утримати лікарню району без змін потрібно 40 000 000 грн. на її утримання виділили 35 000 000 грн., а 5 000 000 грн. повинні були дати ми з районного бюджету. По Біленьківській лікарні, як варіант, 20 ліжок із відділення потрібно прибрати, ці ж ліжка перевести в амбулаторію (вночі не будуть працювати) – випадає персонал. В плані лікування – відкоригувати графік приймання ліків.
Після жвавого обговорення було вирішено:
- доручити голову  Біленьківської сільської ради Кришталь Аллу Михайлівну в термін до 18.04.2016 року надати на Запорізької районної адміністрації гарантійного листа щодо надання житла лікаря;
- доручити головного лікаря Запорізькій районній лікарні звернутися з листами до медичних закладів освіти щодо замовлення молодих спеціалістів, найти можливість щодо оренди приміщення для вузьких спеціалістів;
- Запорізькій центральній районній лікарні разом із Запорізькою районної радою та Запорізькою районною державною адміністрацією вивчити питання щодо можливості передачі в оренду частини приміщення Біленьківської лікарні та за результатами чого направити листи з відповідними пропозиціями до приватних медичних установ чи лікарів.

Хочеться підкреслити, що Біленьківська сільська лікарня буду існувати і працювати на користь населення



Четвер, 07 Квітня 2016 11:28 | Переглядів: 772