Офіційний сайт Запорізької районної ради

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Почесні громадяни Запорізького району

Щербань Олександр Олексійович

ПОДАННЯ
про присвоєння звання «Почесний громадянин Запорізького району»
Щербаню Олександру Олексійовичу

Щербань Олександр Олексійович, 1949 року народження, громадянин України, народився в м.Карлівка Полтавської області.

Освіта вища. В 1970 році закінчив Харківський автотранспортний технікум, а в 1981 році – Запорізький машинобудівний інститут.

Щербань Олександр Олексійович розпочав свою трудову діяльність одразу після закінчення Харківського автотранспортного технікуму в 1970 році у радгоспі «Лисогірському» Запорізького району Запорізької області на посаді слюсаря, згодом продовжив роботу в цьому господарстві на посаді інженера з експлуатації. З 1986 року по 1991 рік працював у колгоспі «Росія» Запорізького району Запорізької області заступником голови колгоспу. З 1991 року по 1996 рік – заступник директора ПФ «Ерео». З 1996 року працював в АСФГ імені Шевченка Запорізького району Запорізької області на посаді голови координаційної ради. В зв’язку з реформуванням АСФГ імені Шевченка в КСП імені Шевченка в 2000 році обраний на посаду голови КСП імені Шевченка, а в 2001 році призначений на посаду виконавчого директора ТОВ «Лукашеве» - ТОВ «Александр-Агро» - підприємств правонаступників АСФГ імені Шевченка та КСП імені Шевченка. З 2012 року по теперішній час – голова ФГ «ВАЛ-ТЕХ».
В 1996 році Щербань Олександр Олексійович прийняв господарство АСФГ імені Шевченка, яке було доведене до банкрутства. Вивів підприємство з банкрутства шляхом санації. Зумів зберегти майновий комплекс та землю. Забезпечив всіх працівників робочими місцями. В умовах реформування аграрного сектору домігся справедливого розпаювання землі та майна серед 423 працівників та пенсіонерів господарства. Завдяки плідній співпраці з колегами, вмінню приймати справедливі та нестандартні, новаторські рішення сформував потужне сільськогосподарське підприємство. Він є ініціатором започаткування в Запорізькому районі безвідвального (нульового) способу обробітку грунту.
Під час реформування господарства ним було збережено та передано до комунальної власності територіальної громади Лукашівської сільської ради всі об’єкти соціально-культурного призначення в робочому стані, а саме: будівлю дитячого садочка з повним комплектом обладнання та устаткування, клуб та ФАП с.Привільне (Радянське), комору, баню, техніку та обладнання для діяльності комунального підприємства.
За час перебування на керівних посадах Олександр Олексійович завжди відзначався особливою людяністю, безкомпромісною чесністю. В кожній ситуації прагнув бачити перш за все людину.
Як син героя Великої Вітчизняної війни, з надзвичайною повагою ставився до людей похилого віку, ветеранів війни та праці. Кожного року під час святкування Дня Перемоги та Дня визволення села Лукашеве від фашистських загарбників кожен ветеран отримував матеріальну допомогу, яка надавалась господарством , яке очолював саме Олександр Олексійович.
Як батько трьох синів – допомагав у всьому закладам освіти, культури та медицини. Будучи членом виконавчого комітету Лукашівської сільської ради з 1996 по 2017 рік, активно підтримував та поповнював матеріально-технічну базу закладів соціально-культурного призначення території Лукашівської сільської ради. Завдяки турботі Олександра Олексійовича було збережено будівлю та все майно , від ліжечок та каструль до іграшок в дитячому садочку під час банкрутства та реформування господарства. В скрутні 90-2000 роки завдяки йому було забезпечено гарячим харчуванням дітей в Лукашівському навчально-виховному комплексі. Завдяки благодійній допомозі Щербаня О.О. було придбано медичне обладнання , меблі та інвентар, що дало змогу реформувати Лукашівський ФАП в амбулаторію.
Створене при Лукашівській сільській раді Комунальне підприємство «Лукашівське» без підтримки Щербаня Олександра Олексійовича не змогло б не лише надавати необхідні населенню території послуги з питного водопостачання, а й взагалі повноцінно функціонувати.
Щербань Олександр Олексійович є одним з засновників Лукашівського Ярмарку та Дня села на території Лукашівської сільської ради Запорізького району Запорізької області.
Високу довіру людей до цієї людини підтверджено обранням його депутатом Запорізької районної ради ІІІ-VІІ скликань. На території до сьогодні, навіть люди значно старшого віку від Олександра Олексійовича, підкреслюючи шану до його турботливості, називають його «батьком».
Всіх добрих справ, зроблених цією людиною не перелічити. Основне, що про них пам’ятають люди.
Щербань Олександр Олексійович – людина, яку турбує доля Запорізького району. Повага мешканців Запорізького району до цієї людини цілком виправдана багатьма роками чесної та відданої праці.

Заступник голови ради В.І.ЛОМЕЙКО



Рішення № 21 від 14.11.2019 Про присвоєння звання «Почесний громадянин Запорізького району».pdf

Переглядів: 451