Офіційний сайт Запорізької районної ради

Розділи

Календар

« Березень 2024 »
Пн   4 11 18 25
Вт   5 12 19 26
Ср   6 13 20 27
Чт   7 14 21 28
Пт 1 8 15 22 29
Сб 2 9 16 23 30
Нд 3 10 17 24 31

Пошук

Безоплатна правова допомога

ПОДІЛ СПІЛЬНОГО МАЙНА ПОДРУЖЖЯ

Розірвання шлюбу — це складний процес, який суттєво змінює одразу декілька сфер життя людини і примушує задумуватися над питаннями, які до того здавалися неважливими. До таких питань належить і поділ майна, що було набуте подружжям за роки шлюбу, особливо якщо звернути увагу на той факт, що як правило у подружньому житті люди переважно оформлюють все майно на когось одного і по документам власником майна є одна особа.

За загальним правилом дружина і чоловік мають право на поділ майна, що належить їм на праві спільної сумісної власності, незалежно від розірвання шлюбу, але звісно найчастіше необхідність поділу майна виникає вже після або одночасно з розірванням шлюбу.
Відповідно до ч. 1 ст. 60 Сімейного кодексу України майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу).
Тобто, у такому випадку навіть якщо у правовстановлюючих документах власником зазначена лише одна особа, то інший з подружжя все одно є власником половини цього майна.
При цьому, спільною сумісною власністю подружжя, зокрема, можуть бути: квартири, жилі й садові будинки; земельні ділянки та насадження на них, продуктивна і робоча худоба, засоби виробництва, транспортні засоби; грошові кошти, акції та інші цінні папери, паєнакопичення в житлово-будівельному, дачно-будівельному, гаражно-будівельному кооперативі; грошові суми та майно, належні подружжю за іншими зобов'язальними правовідносинами, тощо.
Але, слід зазначити, що ст. 57 Сімейного кодексу України встановлює перелік майна, яке є приватною власністю дружини чи чоловіка і поділу не підлягає, зокрема:
1) майно, набуте до шлюбу;
2) майно, набуте за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування;
3) майно, набуте за час шлюбу, але за кошти, які належали їй, йому особисто;
4) житло, набуте за час шлюбу внаслідок його приватизації відповідно до Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду";
5) земельна ділянка, набута за час шлюбу внаслідок приватизації земельної ділянки, що перебувала у її, його користуванні, або одержана внаслідок приватизації земельних ділянок державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій, або одержана із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених Земельним кодексом України;
6) речі індивідуального користування, в тому числі коштовності, навіть тоді, коли вони були придбані за рахунок спільних коштів подружжя;
7) кошти, одержані як відшкодування за втрату (пошкодження) речі, яка їй, йому належала, а також як відшкодування завданої моральної шкоди;
8) страхові суми, одержані за обов'язковим особистим страхуванням, а також за добровільним особистим страхуванням, якщо страхові внески сплачувалися за рахунок коштів, що були особистою приватною власністю кожного з подружжя;
9) премії, нагороди, які вона, він одержали за особисті заслуги — але суд може визнати за другим з подружжя право на частку цієї премії, нагороди, якщо буде встановлено, що він своїми діями (ведення домашнього господарства, виховання дітей тощо) сприяв її одержанню.
Поділ майна подружжя може бути здійснено у добровільному або судовому порядку. Добровільний порядок застосовується, якщо подружжя домовилося щодо визначення часток кожного з них у праві на майно, а також дійшло згоди щодо конкретного поділу майна відповідно до цих часток. При цьому укладається договір про поділ житлового будинку, квартири, іншого нерухомого майна, а також про виділ нерухомого майна дружині, чоловікові зі складу усього майна подружжя має бути нотаріально посвідчений.
За загальним правилом, у разі поділу майна, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя, частки майна дружини та чоловіка є рівними, якщо інше не визначено домовленістю між ними або шлюбним договором.
Проте, при розгляді позову про поділ спільного майна подружжя суд може відступити від засади рівності часток подружжя за обставин, що мають істотне значення, зокрема якщо один із них не дбав про матеріальне забезпечення сім'ї, ухилявся від участі в утриманні дитини (дітей), приховав, знищив чи пошкодив спільне майно, витрачав його на шкоду інтересам сім'ї.
Відповідно до ст. 71 Сімейного кодексу України майно, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя, ділиться між ними в натурі. Якщо дружина та чоловік не домовилися про порядок поділу майна, спір може бути вирішений судом. При цьому суд бере до уваги інтереси дружини, чоловіка, дітей та інші обставини, що мають істотне значення.
Речі для професійних занять (музичні інструменти, апаратура тощо) присуджуються тому з подружжя, хто використовував їх у своїй професійній діяльності. Вартість цих речей враховується при присудженні іншого майна другому з подружжя.
Також можливе присудження одному з подружжя грошової компенсації замість його частки у праві спільної сумісної власності на майно, зокрема на житловий будинок, квартиру, земельну ділянку. Але виплата грошової компенсації допускається лише за його згодою.
Крім того, цікавими є положення ст. 62 Сімейного кодексу України, яка встановлює, що, якщо майно дружини, чоловіка за час шлюбу істотно збільшилося у своїй вартості внаслідок спільних трудових чи грошових затрат або затрат другого з подружжя, воно у разі спору може бути визнане за рішенням суду об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.
Тобто, успадковане, подароване майно, і навіть те, яке було набуте у власність до шлюбу може бути визнано спільною власністю і поділено між подружжям. З аналізу рішень судів України вбачається, що таке визнання найчастіше пов'язано з проведенням під час перебування у шлюбі капітальних ремонтів, прибудов тощо.
Важливо! До вимог про поділ спільного майна, якщо шлюб між подружжям не розірвано, позовна давність не застосовується. Але у випадку розірвання шлюбу починає застосовуватись загальна позовна давність — тобто, якщо ви бажаєте поділити набуте у шлюбі майно, то з позовом слід звертатись протягом трьох років з моменту розірвання шлюбу. При більш пізньому зверненні існує можливість того, що суд відмовить Вас у задоволенні ваших позовних вимог у зв'язку зі спливом позовної давності.
Викладена вище інформація є загальними положенням щодо поділу майна подружжя. Слід зазначити, що майже кожна справа цієї категорії є певною мірою унікальною і потребує детального вивчення конкретних обставин.
Для отримання безоплатної правової допомоги у період карантину звертайтеся до Запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за телефонами 099-145-13-87, 068-08-225-39, 068-082-37-47, 068-082-34-97, шляхом направлення письмових звернень на поштову адресу (м. Запоріжжя, просп. Соборний, 77, 2 поверх) або електронну адресу zaporizhya1.zaporizhya@legalaid.zp.ua.

 



Вівторок, 09 Червня 2020 13:18 | Переглядів: 1075